Restauracja Ostromecka

Nasza specjalność - gęsina

 

Przystawki

  • Carpaccio z półgęska wędzonego na zimno 23zł/100g (sałata skropiona oliwą i cytryną, kapary, pieczywo)

Zupy

  • Rosół z gęsimi kołdunami 9zł/300ml
  • Żołądki gęsie w rosole 12zł/400ml
  • Czarnina z gęsimi podrobami 11zł/400ml (podana z kluseczkami lanymi lub makaronem)

Gęsie przysmaki

  • Wątróbka gęsia smażona z cebulką, jabłkami i borowiacką żurawiną 14zł/150g
  • Gęsie żołądki duszone w cebulowym gąszczu 15zł/300g
  • Pierożki z gęsiną 14zł/200g

Dania główne

  • Rolada z piersi gęsiej w plastrach 16zł/100g (w sosie z szarą renetą)
  • Udka gęsie konfitowane 14zł/100g

Gęsina na imprezy okolicznościowe i na wynos

  • Gęś pieczona w całości faszerowana jabłkiem z majerankiem – 160 zł/szt. (dodatki, kasza gryczana, kapusta modra , żurawina)
  • Bigos na gęsinie 14zł/300g

Wyroby z gęsiny na zamówienie na imprezy i na wynos z tygodniowym wyprzedzeniem

  • Półmisek wyrobów z gęsiny – cena zależna od ilości (smalec gęsi, okrasa, pasztet, kiełbasa, półgęsek)
  • Zylc czyli gęsi galacik
  • Półgęski w całości lub w formie carpaccio
  • Tatar z gęsiny (gęsia okrasa) z majerankiem i czosnkiem
  • Gęsia szyjka faszerowana
  • Pasztet gęsi
  • Smalec gęsi