Kulinarna Szwecja
Dzięki staraniom Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu oraz uprzejmości i zaangażowaniu szwedzkich partnerów mogliśmy wziąć udział w studyjnej wizycie w Szwecji, w regionie Scania.
Od 23 lipca przez trzy dni odbyliśmy podróż po kilkunastu miejscowościach, w których mają swoje siedziby firmy będące członkami Eurpejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. W każdym z tych miejsc byliśmy przyjmowani bardzo serdecznie, a na stołach pojawiały się potrawy i przetwory wytwarzane własnym nakładem sił gospodarzy z wykorzystaniem naturalnych, ekologicznych surowców.
I mimo, że specyfika kuchni skandynawskiej jest zdecydowanie różna od naszej tradycji, to jednak z przyjemnością smakowaliśmy wszystkich potraw i napitków.
Jak to wszystko wyglądało, możecie obekrzeć na zdjęciach dostępnych pod adresem: https://drive.google.com/folderview?id=0B-kVioLdu0vzMVRoT1RBXy1tU0k&usp=sharing