Karnawał z Napoleonem w Ostromecku
Związki Ostromecka z Napoleonem i jego armią są historycznym faktem. To właśnie tutaj, w pobliskiej Mozgowinie wojska Cesarza obozowały i szykowały się do przeprawy przez Wisłę. Już od kilku lat systematycznie staramy się przypominać o tych wydarzeniach organizując m.in. letni Piknik Napoleoński, który z każdym rokiem cieszy się rosnącą popularnością. Dzisiaj chcemy zaprosić na karnawałowy bal, który klimatem będzie nawiązywał do tych ciekawych napoleońskich czasów.
25 stycznia 1812 roku - dwieście i dwa lata temu Napoleon wracał spod Moskwy i…
I na pewno zatrzymał się w Ostromecku, bo przecież tam przed kampanią rosyjską został godnie podjęty w obozowisku na polach Ostromecka – Mozgowiny. A jako, że Polacy potrafią docenić czyny, zwłaszcza te szalone…
Czeka nas szalona noc 25/26 stycznia 2014 w restauracji „Ostromecka”
Zbiórka o 18.00 - zaczynamy przed restauracją kociołkiem z zupą cebulową. Będzie też smalec i słonina wędzona z cebulą oraz maczanka z czosnkiem, dla spragnionych i zziebniętych gorzałka i herbatka z prądem.
Tutaj nastąpi powitanie Cesarza z gwardią cesarska w strojach Księstwa Warszawskiego, wybrzmią Marsylianka i Mazurek Dąbrowskiego.
Oprawa muzyczna w wykonaniu zespołu muzycznego z pobliskiego Torunia, nie zabraknie oczywiście francuskich standardów i polskiej klasyki muzyki rozrywkowej.
A w trakcie imprezy, żeby utrzymać się w klimacie epoki, przyda się mała… „Rozróba” - pokaz fechtunku „Szlachty Kujawskiej” przeniesie nas w czasy napoleońskie. Możemy liczyć na efektowne cięcia, bloki i parady.
Wybierzemy też Panią Walewską naszego balu. Oczywiście mile widziane będą panie w strojach nawiązujących do epoki. Być może panowie też wystąpią w szlachckich kontuszach, czapkach z pawimi piórami albo w mundurach cesarskiej piechoty, Napoleona Balu jedak wybierać nie będziemy, bo jak wiadomo Napoleon jest tylko jeden.
A co w menu?
Uczta Cesarska - kuchnia francuska na sposób polski
- Foie gras po naszemu czyli „krajeńska strawa z gęsich wątróbek”
- Królik unisławski w musztardzie z puree ziemniaczanym
- Koguty z Osielska w sosie Marengo z ryżem pilaw
- Strzeleckie warzywa marynowane
- Słodkości Francuskie – „Napoleonki”
- Kawa dla Francuzów, herbata dla Polaków, albo odwrotnie, dzbanki z sokami i wodą…
Przekąski
na sposób francuski lekko, łatwo i przyjemnie…. i małe co nieco od Pana Piotra.
Dzik pieczony po ostromecku
podany w całości z kaszą i sosem pieczeniowo – powidłowym.
Napoleon pracuje, jak zwykle, za… michę zupy cebulowej… szczęśliwy, że nareszcie jest w Polsce.
120 zł/osobę (z alkoholem)
Mile widziani goście w strojach nawiązujących do epoki. Stroje możecie Państwo wypożyczyć w:
Wypożyczalni Aladyn - BYDGOSZCZ-PRZYLESIE
Ul. Wańkowicza 1/14 (wejście od ul. Chłodzińskiego)
Tel. (52) 344 35 33
Kom. 506 804 432